Līdz ar karsto laiku būtiski pieaudzis pieprasījums pēc aukstā kāruma – saldējuma. Šogad tā ražošanā vairāki uzņēmumi ir ieviesuši unikālas tehnoloģijas, kas ļauj ražot saldējumu, kāds iepriekš Latvijā nav bijis.
2002. gadā viens Latvijas iedzīvotājs gadā notiesāja 2,97 litrus saldējuma, pēdējos gados – vidēji četrus litrus gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Savukārt, lai iegādātos šo auksto našķi, pirms 14 gadiem viens Latvijas iedzīvotājs iztērēja vidēji 4,87 eiro gadā, bet 2014. gadā – 12,28 eiro. Tas nozīmē, ka saldējuma cena šo gadu laikā pieaugusi teju dubulti. Vienlaikus saldējums joprojām ir viens no iecienītākajiem našķiem. Ar to Latvijas iedzīvotāji mielojas krietni vairāk nekā ar medu vai šokolādi.
Vairāk nekā 100 veidu
Vadošais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā Food Union ir radījis divus jaunus saldējuma veidus uz kociņa: Ekselence pistāciju saldējumu ar bagātīgas šokolādes mērces slāņiem kraukšķīgā piena šokolādē, kas pārkaisīta ar trauslo macarons cepumu un mandeļu gabaliņiem, un Ekselence apelsīnu saldējumu ar sulīgas apelsīnu mērces slāņiem piena šokolādes pārklājumā ar macarons cepumu un mandeļu gabaliņiem. Šie ir pirmie saldējumi Latvijā, kas gatavoti pēc unikālas sausā pārklājuma tehnoloģijas, lai panāktu nebijušu garšu bagātību vienā saldējuma porcijā, NRA.lv atklāja Food Union sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Mežgaile. Kā vēl vienu jaunumu saldo mirkļu cienītājiem viņa minēja to, ka pirmo reizi gardēžu saldējums Ekselence ir pieejams miniizmēra divu veidu multipakās. Katrs multipakas iepakojums ir komplekts no sešiem minisaldējumiem.
Vienlaikus uzņēmums ar jauniem saldējumiem ir paplašinājis arī citu zīmolu sortimentu, kuri saldējuma cienītājus pārsteigs ar savu unikalitāti. Tā Food Union pirmo reizi Latvijā ir radījis biezpiena sieriņa saldējumu Kārums ar patīkami skābenu garšu, savukārt Latvijas iecienītākais saldējums Pols šogad tradicionālu garšu cienītājus lutinās ar jaunu vafeļu glāzītes veidu – zeltainu mājas vafeli, kas garšo kā svaigi cepta. Klasika pārsteigs ar Latvijā līdz šim nebijušu zefīra saldējumu, kas bagātināts ar maigajiem maršmelo gabaliņiem. Klasikas sortiments papildināts arī ar tradicionālo vasaras ogu – meža zemeņu un melleņu – saldējumiem.
Kopumā, gatavojoties 2016. gada vasaras sezonai, Food Union ir radījis 13 jaunu saldējumu. Rezultātā pircēju izvēlei tiek piedāvāti teju 100 dažādu saldējuma veidu.
Bumbiņsaldējums
Arī citi saldējuma ražotāji Latvijā šovasar pircējiem ir sagādājuši jaunus pārsteigumus.
Saldējuma ražotāja Rūjienas saldējums šīs vasaras lielākais jaunums ir saldējuma bumbiņu Mini Melts ražošana un izplatīšana Eiropā pēc ASV kompānijas Minimelts Co pasūtījuma, pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Igors Miezis. Viņš uzsvēra, ka par labu sadarbībai ar Rūjienas saldējumu ASV kompānija Minimelts Co izšķīrās Latvijas uzņēmuma produkcijas kvalitātes un tā dabisko izejvielu dēļ.
Mini Melts tiek ražots īpašās iekārtās un ar speciālu tehnoloģiju, izmantojot slāpekli. Mini Melts pagaidām gan vēl nav nopērkams Latvijā. Rūjienas saldējums patlaban to ražo tikai eksportam, taču jau šovasar Mini Melts nonāks arī līdz Latvijas patērētājiem, solīja I. Miezis. Sākumā to varēs iegādāties izbraukuma tirdzniecībās un gadatirgos, bet vēlāk arī lielveikalos.
Rūjienas pienotavai ir gadsimtu sena vēsture, kas aizsākās jau 1911. gadā. Savulaik šī pienotava bijusi lielākā Baltijā. Vēl joprojām tā darbojas tajās pašās telpās, kurās uzsāka savu darbību. Saldējuma ražošana pienotavā aizsākās 77 gadus vēlāk – 1988. gadā. Gadu gaitā ir mainījušās gan ražošanas tehnoloģijas, gan piedāvātās produkcijas klāsts, bet Rūjienas saldējuma pamats – saldējums no īsta piena un krējuma – nav mainījies, uzsvēra I. Miezis.
Sāļa karamele un maigs jogurts
Jaunumi ir arī Līvānu saldējuma ražotāja Saltums 2 produktu portfelī. Pērn veiksmīgi iesāktā Zemnieku saldējuma sērija šogad tiek attīstīta tālāk, un būšot arī jauni saldējuma veidi – jogurta saldējums un sendvičveida saldējums.
Šogad veikalu plauktos parādījies agrāk neredzēts saldējums Baltais. Tas pēc Tukuma piena pasūtījuma tiek ražots Igaunijā,atklāja Tukuma piena mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs. Katrs kārumnieks var izvēlēties sev tīkamāko starp vaniļas un šokolādes gabaliņu saldējumu, karameļu saldējumu ar šokolādes pildījumu, ceptu ābolu un sāļas karameles pildījuma saldējumu vai kādu citu no kopumā sešiem Baltā veidiem.
Lai gan saldējums, līdzīgi kā alus, visgaršīgākais parasti ir vietējais, daļa igauņu par gardāko atzīst tieši Latvijā gatavoto. Ne velti Igaunijas saldējumu ražotājs Premia pērn Igaunijas tirgum sāka ražot saldējumu ar nosaukumu – Saldējums NUMBER 1 JÄÄTIS LÄTIS (tulk. no igauņu valodas – Saldējums numur 1 Latvijā), kas uzreiz iekaroja kaimiņvalsts gardēžu sirdis. Tie, kas bijuši Igaunijā un nogaršojuši šo saldējumu, atzīst, ka tas atgādinot Food Union ražoto saldējumu Karlsons.
Ilze Šteinfelde
Foto:Romi/https://pixabay.com/en/users/Romi-19628//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/