Pēdējo nedēļu laikā lielos daudzumos Latvijā tiek ievesta Spānijas cūkgaļa, tādējādi no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju.
Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece atzīst, ka regulāri redzams, ka Polijas izcelsmes cūkgaļu, arī Spānijas cūkgaļas īpatsvars Latvijā ir liels, un tieši pēdējo nedēļu laikā Spānijas cūkgaļa lielās partijās ievesta Latvijā, no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju. Viņa norāda, ka Latvija spēj saražot nepieciešamo daudzumu cūkgaļas, bet nav skaidrs, kāpēc vietējā gaļa veikalu plauktos ir tik maz.
Lai pievērstu uzmanību šai problēmai, Latvijas cūku selekcijas organizācijas oktobra beigās organizēja Cūkgaļas kvalitātes dienu, kuras mērķis ir veicināt Latvijā audzētas cūkgaļas noietu vietējā tirgū.
Ka liecina jaunākā aptauja, vairums Latvijas iedzīvotāju, izvēloties cūkgaļu, pievērš uzmanību tās izcelsmes valstij.
Vairākums jeb 73% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā, izvēloties cūkgaļu, pievērš uzmanību tās izcelsmes valstij. Tikmēr 16% iedzīvotāju to nedara.
Savukārt desmitā daļa (10%) iedzīvotāju norādījuši, ka cūkgaļu neiegādājas. 1% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.
Tikai piektā daļa jeb 19% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā uzskata, ka tirdzniecības vietās norādītā cūkgaļas izcelsmes valsts ir patiesa. Trešā daļa (32%) tā neuzskata, bet aptuveni pusei (49%) iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, viens Latvijas iedzīvotājs gada laikā apēd 20 kilogramus cūkgaļas, un vietējie cūku audzētāji varētu pilnībā nodrošināt Latvijas patēriņam nepieciešamo svaigo cūkgaļu.
Foto:WerbeFabrik/https://pixabay.com/en/users/WerbeFabrik-1161770//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/