Beidzoties aukstajai ziemai un iestājoties saulainajam pavasarim, novērots, ka arī saslimšana ar dažādam slimībām ir daudz biežāka, tāpēc cilvēkiem par savu veselību jārūpējas savlaicīgi, stiprinot imūnsistēmu un uzturā lietojot vitamīniem bagātus produktus. Lai arī pierasts, ka mūsdienās par veselību veicinošiem produktiem lielākoties uzskatām dārzeņus un augļus, patiesībā milzīgu vērtību cilvēku veselībai sniedz arī daudz lielāks gardums – graudaugu, tai skaitā auzu pārslu, kliju un dažādu sēklu, cepumi.
Kā norāda „Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa – Eglīte, vitamīnus un nepieciešamās uzturvielas iespējams uzņemt ļoti daudzveidīgi un viens no tiem ir veselīgi cepumi, kas satur vitamīnus un mikroelementus, kas cilvēka ēdienkartei šos produktus padara neaizstājamus. Daudzi no tiem, piemēram, auzu cepumi, veicina organisma „ģenerālo tīrīšanu”, izvada kaitīgas vielas no organisma un veicina organisma atveseļošanos, kas gripas epidēmijas laikā ir īpaši svarīgi.
„Lai arī esam pieraduši savu veselību stiprināt ar augļiem un dārzeņiem, dažādam zāļu tējām un garšaugiem, patiesībā veidi, kā parūpēties, ka organisms uzņemt nepieciešamas uzturvielas, vienlaikus nodrošinot spēcīgu imūnsistēmu un enerģiju, ir ļoti dažādi. Viens no tiem ir arī auzu pārslu un kliju cepumi, kas ir barojoša uzkoda, kas vairo enerģiju un labvēlīgi ietekmē gremošanas procesu,” norāda Liepiņa – Eglīte.
“Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja skaidro, ka kliju sastāvā ir daudz B grupas vitamīnu, kas labvēlīgi ietekmē nagu, matu un ādas veselību, kā arī pasargā no bezmiega un depresijas. Šīs grupas vitamīni ir īpaši nozīmīgi rudens un ziemas sezonā, jo aukstajā laikā mūsu organisms ir novājināts. Savukārt auzas tiek uzskatītas par vienu no veselīgākajiem produktiem pasaulē – to sastāvā ir kālijs, magnijs, dzelzs, B1 un E vitamīni, kā arī augstas kvalitātes proteīns.
Graudaugu cepumi sniegs nepieciešamo enerģiju laika, kad mūsu organisms ir novājināts. Tie nodrošinās Jūsu organismam nepieciešamo ikdienas enerģijas devu un parūpēsies par nepieciešamajam olbaltumvielām, ogļhidrātiem, minerālvielām, šķiedrvielām un vitamīniem, kā arī veicinās gremošanas procesu.
Kopumā maiznīcā top vairāk nekā 200 dažādu izstrādājumu, kuru klāstā ikviens var atrast ko sev tīkamu.
Foto: Matt DeTurck/https://www.flickr.com/photos/dalboz17//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/