Šobrīd vidēji tikai katrs desmitais alus cienītājs Latvijā dod priekšroku tumšajam alum un tā cena ir augstāka nekā gaišajam alum. Tomēr tieši tumšā alus šķirņu darīšanu "Valmiermuižas alus" saimnieks min kā potenciālu mazo alus darītāvu izaugsmei. "Tumšais alus var piedāvāt izteiksmīgas, unikālas un daudzveidīgas garšas, kas piesaista alus baudītājus," teic Aigars Ruņģis, "Valmiermuižas alus" darītavas saimnieks. "Aprēķini rāda, ka salīdzinot šo un divas aizvadītās ziemas sezonas, "Valmiermuižas alus" tumšā alus noiets pieaudzis par 67%."
Tumšā alus darīšanai nepieciešams gan garāks miežu iesala misas vārīšanas laiks, gan ievērojami garāks alus nogatavināšanas laiks. Ierobežotās alus darītavas jaudas dēļ "Valmiermuižas alus" tumšo alu līdz šim darīja tikai ziemas sezonas mēnešos un to piedāvāja atsevišķās tirdzniecības vietās. Tomēr tirgotāji, atbilstoši izmaiņām alus pieprasījumā, vēlas tumšo alu pircējiem piedāvāt visu gadu.
2010. gada ziemas sezonā "Valmiermuižas alus" izbrūvēja 11 432 litrus tumšā alus. Pērn tika izbrūvēti 26 950 litri alus. Bet šoziem plānots nobrūvēt 45 000 litrus tumšā alus. Nākošgad, pēc investīciju apguves, plānots izbrūvēt 100 000 litru tumšā alus.
Šajā ieguldījumu posmā tiks uzstādīts vēl viens miežu iesala misas vārīšanas katls un izbūvēts vēl viens alus raudzēšanas un noguldīšanas pagrabs. Nepieciešamās iekārtas pēc "Valmiermuižas alus" individuāla pasūtījuma tiks piegādātas no Bavārijas Vācijā un Nīderlandes. Būvniecības darbus veiks Burtnieku novada uzņēmums "SCO Centrs" meistari.tumšais alusValmiermuižas alus