Eksperti: kas izvēlas īrēt dzīvokļus jaunajos projektos ilgtermiņā?

Oktobrī aprit gads, kopš vadošais mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” vēris durvis uzņēmuma pirmajai ilgtermiņa īrei paredzētajai un īpaši šim mērķim projektētajai daudzdzīvokļu ēkai Grēdu ielā 17, Rīgā. Uzņēmuma apkopotā statistika liecina, ka vispieprasītākie bijuši daļēji mēbelēti dzīvokļi ēkas zemākajos stāvos, un visbiežāk par īrniekiem kļuvušas ģimenes ar bērniem. Par citām gada garumā gūtajām atziņām un nākotnes plāniem, kas saistīti ar īres tirgu, stāsta “Bonava” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Īres māja Grēdu ielā 17 ekpluatācijā tika nodota 2023. gada vasarā, savukārt pirmie īrnieki savu jauno mājokļu atslēgas sāka saņemt pērnā gada oktobrī. Deviņstāvu mājā, kas saskanīgi papildina projekta “Krasta kvartāls” sešu deviņstāvu māju ansambli, izbūvēti 96 divu un trīs istabu dzīvokļi platībā no 34 līdz 62 kvadrātmetriem, no kuriem pašlaik izīrēti 78% mājokļu. Uzņēmuma pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša norāda, ka vispieprasītākie bijuši dzīvokļi ēkas zemākajos stāvos un šobrīd pilnībā aizpildīts mājas otrais, trešais un piektais stāvs: “Tas, manuprāt, liecina, ka noteicošais mājokļa izvēlē klientiem bijusi tieši īres maksa, nevis panorāmas skats uz Rīgas ēku jumtiem, jo dzīvokļi pirmajos stāvos pieejami par zemāku cenu. Tāpat novērots, ka klienti nereti izvēlas atteikties no iespējas par papildu samaksu īrēt automašīnas stāvvietu mājas pagalmā un tā vietā pārvietojas ar sabiedrisko transportu.”

Sākotnēji bija prognozēts, ka vislielākā interese tiks izrādīta par divistabu mājokļiem, tomēr klienti visbiežāk izvēlējušies tieši trīsistabu dzīvokļus, kādu ēkā kopumā ir 32. No tiem īrei pieejami vēl trīs. Lai gan mājā ir arī divi pilnībā mēbelēti dzīvokļi, klienti tomēr dod priekšroku daļēji mēbelētiem dzīvokļiem, kuru komplektācijā ietilpst iebūvēta virtuves iekārta, skapis priekšnamā un guļamistabā, kā arī, piemēram, lampas, dienas aizkari un veļas mašīna ar žāvētāju, tādējādi izmantojot iespēju labiekārtot mājokli pašu spēkiem.

“Izstrādājot īres mājas konceptu, gaidījām, ka vislielākais pieprasījums pēc ilgtermiņa īres dzīvokļiem būs no jaunajiem speciālistiem un studentiem, kuri vēl nav pieņēmuši lēmumu par sava mājokļa iegādi vai kuriem pietrūkst nepieciešamā finansējuma pirmajai iemaksai. Taču šobrīd secinām, ka visbiežāk par mūsu īrniekiem kļuvušas ģimenes ar bērniem. Tāpat apkopotā statistika liecina, ka pretēji prognozētajam īres namu par savām mājām izvēlējušies pirmspensijas un pensijas vecuma klienti,” stāsta Kaspars Ekša.

Līgums ar īrniekiem tiek slēgts uz vienu gadu, un oktobris ir laiks, kad uzņēmuma īres speciālisti vēršas pie īrniekiem, lai pārliecinātos, vai līgums tiks pagarināts. “Redzam, ka 95% iedzīvotāju pieņem lēmumu par labu arī turpmākai dzīvei īres mājā, savukārt tie, kuri līgumattiecības lauž, visbiežāk nolēmuši iegādāties savu dzīvokli vai būvēt māju,” stāsta Kaspars Ekša.

Šāda tendence, viņaprāt, liecina par to, ka iedzīvotāji augstu novērtē apkaimes sniegtās priekšrocības – izglītības, medicīnas un tirdzniecības iestādes tuvumu, zaļu vidi, labi attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru, kas ļauj sasniegt pilsētas centru desmit minūšu laikā. Tāpat Kaspars Ekša ir pārliecināts, ka īrnieki novērtē iespējas, ko sniedz mājokļa īre no institucionāla izīrētāja: “Nav noslēpums, ka īres tirgū Latvijā vairumā gadījumu joprojām dominē īre no fiziskām personām un bez skaidriem īres līguma nosacījumiem, turklāt nerenovētās, padomju laikos celtās ēkās, kurām ir arī citas sadzīviska rakstura īpatnības. Savukārt mēs, attīstītājs, piedāvājam klientiem iespēju oficiāli īrēt energoefektīvu, modernu mājokli ar elestīgiem, paredzamiem līguma noteikumiem, kas pasargā kā īrnieku, tā izīrētāju. Tāpat tā ir iespēja dzīvot funkcionālā vidē bez kredītsaistību uzņemšanās, kas “piesien” konkrētam dzīvoklim.”

“Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša secina, ka kopumā pirmā gada laikā gūtā pieredze īres tirgū vērtējama kā pozitīva, un tiek izskatīti varianti jaunu īres māju attīstībai arī nākotnē.

Jau vēstīts, ka “Bonava Latvija” pagājušajā gadā strādāja ar 33,058 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,5% mazāk nekā 2022. gadā, bet uzņēmuma peļņa samazinājās 2,4 reizes – līdz 2,126 miljoniem eiro. “Bonava Latvija” īsteno gan ekonomiskā, gan biznesa segmenta mājokļu attīstīšanu, būvniecību un pārdošanu Rīgā. “Bonava Latvija” mātesuzņēmums “Bonava” ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem Ziemeļeiropā. Kompānija strādā Vācijā, Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, 2023. gadā sasniedzot apgrozījumu 1,2 miljardu eiro apmērā. “Bonava” akcijas kotē “Nasdaq” biržā Stokholmā.