Lembergs: Svarīgāk ir nevis iesaistīt jaunās māmiņas darbaspēka tirgū, bet, lai Latvijā būtu vairāk mazuļu

Bērns viena gada vecumā par sevi parūpēties nevar, komentējot labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) izteikumus, ka darbaroku trūkuma dēļ tiek apsvērta iespēja saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu, sacīja politiķis Aivars Lembergs.

“Tādu vest uz bērnudārzu vai bērnu silīti, pēc manām domām, tas ir pretrunā ar bērnu un vecāku interesēm, un arī valsts interesēm,” sacīja Lembergs.

“Šobrīd pusotrs gads bērna kopšanas atvaļinājums arī ir faktiski par īsu. Es esmu par to, ka bērnu kopšanas atvaļinājumam māmiņām ir jābūt divus gadus, palielinot tagadējo finansējumu no pilnas algas vienam gadam uz pilnu algu pusotram gadam. Tas būtu pareizi!” pauda Lembergs.

Viņš norādīja, ka svarīgais ir nevis iesaistīt jaunās māmiņas darbaspēka tirgū, bet svarīgākais ir, lai Latvijā būtu vairāk mazuļu un lai tik strauji nesamazinās iedzīvotāju skaits.”Turklāt divgadīgs bērns jau daudz maz var parūpēties par sevi – vecākiem mierīgāks prāts. Labāk bērnam, labāk vecākiem, labāk arī Latvijai,” uzsvēra Lembergs.

Kā zināms, pēc Auguļa teiktā, bērna kopšanas atvaļinājumu varētu saīsināt par pusgadu, tas ir, līdz vienam gadam. To gan varētu darīt tikai tādā gadījumā, ja bērniem jau no viena gada vecuma tiktu nodrošināti bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi. Tas ļautu bērnu vecākiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū, raidījumā “Spried ar Delfi” teica Augulis.