Igaunijā un Lietuvā patēriņam aizņemas vairāk kā Latvijā

Bankas Citadele dati par šī gada astoņiem mēnešiem liecina, ka Lietuvā un Igaunijā audzis vidējais patēriņa kredīta aizņēmums, savukārt Latvijā tas ir krities. Starp Baltijas valstīm tieši Igaunijā izsniegtā patēriņa kredīta summa ir vislielākā.

Apkopotie dati liecina, ka 2024. gada pirmo astoņu mēnešu laikā vidējais patēriņa kredīta apmērs Latvijā bija 4817 eiro. Tas ir mazāk kā mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā (6180 eiro) un Igaunijā (8408 eiro).

Salīdzinot ar šo paša laika periodu pērn, vidēji izsniegtās patēriņa kredīta summas augušas tikai kaimiņvalstīs – Lietuvā par 13 %, savukārt Igaunijā – par 19 %. Tikmēr Latvijā vērojama pretēja tendence – izsniegtās summas samazinājušās par 11 %.

“Atšķirības starp Baltijas valstīm galvenokārt meklējamas atalgojumā. Latvijā klientu īpatsvars ar algu virs 1200 eiro pēc nodokļu nomaksas, kas piesakās patēriņa kredītam, ir 24% no visiem pieteikumiem, turpretī Lietuvā 32% un Igaunijā 39%. Klienti ar ienākumiem virs 1200 eiro mēnesī var atļauties aizņemties lielākas summas savu vēlmju īstenošanai,” skaidro Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs. “Patēriņa kredītu aizdevumi ir ar fiksētu likmi, kas būtiski nemainījās, pieaugot Euribor likmei. Tā kā likmju starpība starp patēriņa un hipotekāro kredītu samazinājās, ja bija nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, piemēram, mājokļa remontam vai kādam lielākam pirkumam, bieži vien piemērotākais risinājums bija patēriņa kredīts, kas noformējams ātrāk un nav nepieciešamības pēc īpašuma vērtējuma un ķīlas reģistrācijas.”

Visbiežāk patēriņa kredītam piesakās iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 45 gadiem (aptuveni 30 % no klientu skaita). Vienlaikus aktīvi aizņemas arī iedzīvotāji vecumā no 28 līdz 35 gadiem (24% Latvijā, 22% Lietuvā, 26% Igaunijā), kā arī 45 – 70 gadu vecumā (22% Latvijā, 31% Lietuvā, 21% Igaunijā). Savukārt iedzīvotāji vecumā līdz 28 gadiem aktīvāk aizņemas Latvijā un Igaunijā (katrā pa 23%), nevis Lietuvā (17%).

Bankas dati liecina, ka patēriņa kredīts visbiežāk tiek izmantots dažādu preču apmaksai līzingā, izmantojot “Klix Pay Later” pakalpojumu. Tāpat iedzīvotāji aizņemas mājokļa remontam un labiekārtošanai, automašīnas iegādei un izglītības izdevumu apmaksai.