Saeimā iesniedz sabiedrības plaši atbalstīto iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Pirmdien sabiedrības līdzdalības platformas ManaBalss.lv un pensiju pārvaldes uzņēmuma IPAS Indexo (INDEXO) pārstāvji Saeimā iesniedza izskatīšanai vairāk nekā 17 tūkstošu cilvēku atbalstīto iniciatīvu, kas rosina nodokļu reformas ietvaros pasargāt pensiju 2. līmeņa uzkrājumus, nenovirzot 17 % no strādājošo individuālajām ikmēneša iemaksām citu valsts izdevumu segšanai.

“Latvijas demogrāfiskās tendences liecina, ka pēc 35-40 gadiem, kad došos pensijā, uz vienu pensionāru būs viens strādājošais. Politiķi cenšas mums iestāstīt, ka viens strādājošais spēs uzturēt savu ģimeni, maksāt nodokļus drošības, veselības aprūpes, vispārējās infrastruktūras uzturēšanai un vēl nodrošinās greznas vecumdienas vienam pensionāram. Tas nav iespējams. Mums katram ir nepieciešami lielāki nevis mazāki pensiju 2. un arī 3. līmeņa uzkrājumi,” norāda iniciatīvas autors, INDEXO valdes loceklis Artūrs Roze.

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē – tikai nedaudz vairāk kā diennakts laikā. Salīdzinājumam, cita INDEXO iniciatīva, kas guva sabiedrības atbalstu un vēlāk kļuva par likumu, proti, pensiju 2. līmeņa mantojamība, nepieciešamo balsu slieksni savāca 79 dienu laikā.

Kolektīvajā iesniegumā iniciatīvas autors atzīmē arī, ka valdībai ir jāmeklē alternatīvi finansējuma avoti, lai risinātu valsts budžeta izaicinājumus. Tāpat ir nepieciešams veidot ilgtermiņa plānu, kurā pensiju uzkrājumi netiktu pakļauti šāda veida izmaiņām. Pie šā brīža demogrāfijas prognozēm būtu loģiski skatīties, kā palielināt pensiju 2. līmeņa iemaksas un kā popularizēt 3. pensiju līmeņa uzkrājumus, lai palielinātu sabiedrības pārliecību, ka arī Latvijā dzīvojot un strādājot var nodrošināt pārtikušus pensijas gadus.