Vāc parakstus par iespēju darba devējiem no darba atbrīvot darbinieku, par to informējot mēnesi iepriekš

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par iespēju darba devējiem no darba atbrīvot darbinieku, par to informējot mēnesi iepriekš.

Iniciatīvas pārstāvis Andris Kalniņš norāda: “Latvijas Darba likums šobrīd nodrošina darba ņēmējiem iespēju jebkurā laikā izbeigt darba tiesiskās attiecības ar paziņojumu vienu mēnesi iepriekš. Taču darba devējiem šādas tiesības ir stipri ierobežotas, izņemot sākotnējā pārbaudes periodā, kas ilgst trīs mēnešus. Šī nelīdzsvarotā situācija rada ievērojamas problēmas darba devējiem, apgrūtinot viņu spēju efektīvi pārvaldīt cilvēkresursus un aizsargāt savas intereses.”

Viņš rosina ieviest likumdošanas izmaiņas, kas nodrošinātu līdzvērtīgas tiesības arī darba devējiem, ļaujot viņiem izbeigt darba tiesiskās attiecības ar paziņojumu vienu mēnesi iepriekš, līdzīgi kā tas šobrīd ir iespējams darba ņēmējiem.

Pēc viņa teiktā, tas dos iespēju darba devējiem ātrāk un efektīvāk reaģēt uz situācijām, kad darbinieki nespēj pildīt savus darba pienākumus vai pilda tos neapmierinoši.

“Pašlaik darba devējiem ir ļoti grūti atbrīvoties no darbiniekiem, kuri nepilda savus pienākumus pienācīgi, radot negatīvu ietekmi uz uzņēmuma kopējo veiktspēju. Ieguvums būs arī taisnīgāks darba tirgus. Darba devējam būs iespēja līdzsvarot darba attiecības un aizstāvēt savas intereses, līdzīgi kā tas pašlaik ir iespējams darba ņēmējiem. Šī līdzsvarotā pieeja ļaus mazināt negodīgu praksi, piemēram, darba nespējas lapu izmantošanu kā papildus atvaļinājumu. Tas paaugstinās arī uzņēmumu konkurētspēju. Uzņēmumiem būtu iespēja ātrāk un elastīgāk pielāgoties tirgus izmaiņām, fokusējoties uz produktivitāti un inovācijām. Līdzsvarojot tiesības starp darba devējiem un darba ņēmējiem, tiktu veidots stabilāks un prognozējamāks darba tirgus. Tas stiprinās uzticību starp darba devējiem un darbiniekiem, veicinot taisnīgumu un darba tirgus ilgtspēju. Tas arī veicinās investīciju piesaisti, jo uzņēmumi jutīsies drošāk par savu spēju pielāgoties tirgus prasībām,” pauž iniciatīvas autors.

“Kopumā šādam risinājumam būs pozitīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku un uzņēmumu konkurētspēju. Ieviešot līdzvērtīgas tiesības darba devējiem izbeigt darba attiecības, būs iespējams veicināt dinamiskāku un efektīvāku darba tirgu. Šādas izmaiņas ļaus uzņēmumiem labāk pielāgoties izmaiņām globālajā ekonomikā, pieņemot darbā speciālistus ar aktuālām zināšanām un prasmēm. Tas ne tikai veicinās inovāciju ieviešanu uzņēmumos, bet arī palielinās Latvijas uzņēmumu konkurētspēju pasaulē. Likumdošanas izmaiņas, kas dod darba devējiem lielāku elastību, ir izdevīgas gan uzņēmumiem, gan darbiniekiem,” norāda Kalniņš.