Ekonomists par vinnētājiem pašreizējā situācijā

Vislielākie zaudētāji no nākamā gada nodokļu celšanas būs tā saucamie «vidējie nodokļu maksātāji». Vienīgie, kas pašreizējā situācijā izrādījušies vinnētāji, ir pensionāri, tā intervijā laikrakstam «Telegraf» atzinis Rīgas Ekonomikas augstskolas docents, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

«Laikā, kad vairumam Latvijas iedzīvotāju ieņēmumi samazinājušies līdz 2006. gada līmenim, vecāka gadu gājuma cilvēkiem tie palikuši 2008. gada līmenī,» norāda ekonomists.

Dombrovskis uzskata, ka šāda situācija izveidojusies tādēļ, ka pensionāri ir Latvijā lielākā un aktīvākā elektorāta daļa. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka parasti balsot dodas 80 līdz 90 procenti pensionāru. Salīdzinoši – vecuma grupā no 25 līdz 30 gadiem tie ir attiecīgi tikai 50 līdz 60 procenti. «Politiķi lieliski saprot, kas ir viņu vēlētāji, un seko viņu garastāvoklim,» saka Dombrovskis.

Ekonomists brīdina par apburto loku, ko var izraisīt situācija, kad jaunie cilvēki masveidā pamet Latviju, bet pensionāru skaits valstī nemitīgi aug. «Ja kārtējo reizi nodokļu ieņēmumi būs nepietiekami, valdība atkal būs izvēles priekšā – samazināt pensijas vai nē. Ja politiķi atkal centīsies pensionāriem izdabāt, pensijas neskarot, viņiem atkal nāksies celt nodokļus, kā rezultātā no valsts atkal aizplūdīs darbaspēks. Tā var turpināties bezgalīgi, norāda ekonomists, raksta Apollo.lv.

Dombrovskis prognozē, ka 2012. gadā, kad valstij vajadzēs sākt atdot parādu, nenotiks ne lielas katastrofas, ne brīnumu, kas, iespējams, esot vissliktākais variants. «Viss paliks, kā pašlaik. Ja valdībai izdosies atrast kādu kompromisu un Latvijai parādīsies iespēja ieiet eirozonā, tad nebūs grūtību pārfinansēt kredītu uz izdevīgākiem nosacījumiem.»

Tāpat ekonomists uzskata, ka krīze ir pārvarēta, vismaz tik nopietnu kritumu, kā 2008. gadā, noteikti nebūšot. Viņš gan nespēja prognozēt, vai gaidāms otrais krīzes vilnis.

Autors: Apollo.lv