Par SIA “Kindercatering” konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā rezultātā ar salmonelozi saslima 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu 89 bērni, Pārtikas un veterinārais dienests piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss – 700 eiro.
Papildus tam, 200 eiro naudas sods piemērots arī par higiēnas prasību pārkāpumiem, kas konstatēti SIA “Kindercatering” telpās, uz kurām uzņēmums bija spiests pārcelt darbību pēc tam, kad PVD antisanitāro apstākļu dēļ apturēja uzņēmuma darbību iepriekšējās telpās.
Tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.
Kā jau informējām iepriekš, pēc tam, kad Slimības profilakses un kontroles centrs informēja par vairākiem ar salmonelozi saslimušiem bērniem, PVD veica pārbaudi uzņēmumā SIA “Kindercatering”, kur konstatēja rupjus higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī produktus ar beigušos derīguma termiņu.
Nepietiekamu tīrīšanu un dezinfekciju uzņēmuma telpās apstiprināja arī laboratorisko izmeklējumu rezultāti, kas uzrādīja augstu piesārņojuma līmeni uz virtuves iekārtu un ūdens krāna virsmām, kā arī izmeklētajos pārtikas produktos identificētās baktērijas liecina par produkta zemu kvalitāti.
Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudēs ir secinājis, ka antisanitārie apstākļi SIA “Kindercatering” virtuvē radīja labvēlīgus apstākļus salmonelozes uzliesmojumam. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs, noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu, savā gala slēdzienā norāda, ka bērnu saslimšanā vainojama piesārņotas pārtikas lietošana uzturā. Visiem bērnudārziem, kuros konstatēti saslimšanas gadījumi, pārtiku piegādājis SIA “Kindercatering”.
Inficēties ar salmonelozi var, cilvēka organismā nokļūstot pavisam niecīgam salmonelozes ierosinātāju daudzumam, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu, piena produktus u.c., kā arī, lietojot uzturā ēdienus, kas pagatavoti higiēnas prasībām neatbilstošos apstākļos, kuros iespējama salmonellu pārnešana no jēliem uz gataviem produktiem ar rokām un virtuves inventāru, kā arī, ja piesārņota pārtika nonāk saskarē ar citu pārtiku, nepareizi to uzglabājot, vai pārvadājot ēdienus, un ar inficēta personāla starpniecību (slimnieki vai baktēriju nēsātāji).
Foto:Unsplash//https://pixabay.com/en/users/Unsplash-242387//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/