Rīgā maltīte restorānā vienam cilvēkam izmaksā vidēji 30 eiro, Tallinā – 22 eiro, Viļņā – 17 eiro, liecina galdiņu rezervēšanas sistēmas GetTable informācija par vidējo čeka summu vienam apmeklētājam dažādos restorānos.
Lai gan tas liecina, ka Rīgā restorāna apmeklējums vidēji varētu būt dārgāks nekā kaimiņvalstīs, aptuveni trešdaļa Rīgas iedzīvotāju apmeklē restorānus vairākas reizes mēnesī vai pat dažas reizes nedēļā (19%), liecina, GetTable.lv un A.W. Olsen&Partners pētījums. Pierīgā šis radītājs ir līdzīgs: 36% respondentu apmeklē restorānus vairākas reizes mēnesī un 20% – vairākas reizes nedēļā. Jūrmalā dzīvojošie apmeklē restorānus visvairāk: 20% – vairākas reizes mēnesī, gandrīz puse (40%) – vairākas reizes nedēļā un piektdaļa (20%) – katru dienu. Latgalē dzīvojošie savukārt apmeklē restorānus tikai vairākas reizes gadā. Tā dara 55% Daugavpils iedzīvotāju un 33% rēzekniešu. Laukos dzīvojošie parasti apmeklē restorānus vairākas reizes gadā (18%) vai vairākas reizes mēnesī (20%).
«Vidēji Latvijas iedzīvotāji apmeklē restorānus, kafejnīcas un bārus vairākas reizes mēnesī, taču atšķirībā no rietumeiropiešiem viņi nerezervē galdiņu iepriekš. Šādu paradumu var izskaidrot ar iedzīvotāju pārliecību, ka viņu iecienītajās vietās vienmēr ir brīvas vietas. Tomēr aptauja parādīja, ka, neraugoties uz šādu pārliecību, iedzīvotāji arvien biežāk saskaras ar gadījumiem, kad brīvu galdiņu nav,» NRA.lv skaidro GetTable.lv līdzīpašnieks Aleksandrs Ahmetovs. Aptauja liecina, ka aptuveni piektā daļa restorānu, kafejnīcu vai bāru apmeklētāju ir saskārušies ar situāciju, kad iestādē, kuru viņi vēlas apmeklēt, nav brīvu galdiņu. Aptuveni 11% ir bijis jāgaida rindā, lai saņemtu vietu pie galdiņa. Daži pat ir nonākuši situācijā, ka iepriekš rezervētais galdiņš kļūdas dēļ ir atdots citiem apmeklētājiem. Ir bijuši arī gadījumi, kad respondenti netika ielaisti restorānā bez iepriekšējas rezervēšanas.
Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, A. Ahmetovs ir izveidojis galdiņu rezervēšanas sistēmu GetTable, kas darbojas ne tikai Latvija, bet arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Šobrīd tajā ir iespēja rezervēt galdiņus 53 restorānos Rīgā, 29 Tallinas restorānos, 11 Viļņas restorānos un citās Baltijas pilsētās. Pirms izvēlēties, kur ieturēt maltīti, iespējams uzzināt, kāds ir vidējais čeka lielums vienai personai. No šīs informācijas izriet, ka Rīgā iespējams ieturēt maltīti restorānā gan par 11 eiro, gan arī par 50 eiro, Viļņā vienas maltītes cena dažādos restorānos svārstās no 15 līdz 23 eiro, Igaunijā – no 10 līdz 35 eiro.
Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste ievērojusi, ka dažu pēdējo gadu laikā restorānu un viesnīcu apmeklētāju paradumi ir būtiski mainījušies. «Iedzīvotāji atrodas nemitīgā kustībā, dažkārt darot vairākus darbus vienlaikus. Mūsdienu tehnoloģijas nāk mums talkā, radot pieejamus un ērtus pakalpojumus ikdienas lietošanai. Svarīgi, ka tie taupa laiku un vienkāršo rezervēšanas procesu,» teica S. Graikste.
Ilze Šteinfelde